Skip to main content

Ben je op zoek naar een oplossing om snel gemakkelijk foto's te verkleinen? Fotocamera's en zelfs smartphones maken tegenwoordig foto's in een zeer hoge resolutie. Dit is prima als je foto's achteraf wilt bewerken, maar een nadeel hiervan is dat als je de foto's online op je website wilt gebruiken, deze erg veel ruimte in beslag nemen.

Maar nog veel belangrijker is dat de snelheid van je website of blog wordt hierdoor erg belemmerd. En wist je dat 25% van jouw website bezoekers afhaakt bij laadtijd van meer dan 4 seconden? Daarnaast is een langzame website niet goed voor je SEO (vindbaarheid). Na het lezen van deze blogpost wordt foto's verkleinen een fluitje van een cent!

Foto's verkleinen voor Windows

Een handig programma voor windows om je foto's te verkleinen is: FastStone Photo Resizer. Een gebruiksvriendelijk programma waarmee het mogelijk is meerdere foto's tegelijk te verkleinen. Het is geschikt voor alle Windows versies en niet onbelangrijk: Het is gratis!

Je kunt met FastStone Photo Resizer bestanden hernoemen, het formaat wijzigen, bijsnijden, roteren, veranderen van kleur diepte, tekst en watermerken toevoegen. Ook is het mogelijk om je foto's te converteren naar andere extensies. Drag and drop wordt ondersteund wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

Welke kenmerken biedt het programma:

 • Schalen, bijsnijden, veranderen van kleur diepte, kleur effecten toe te passen, tekst toevoegen, watermerk en kaders toepassen
 • Omzetten en afbeeldingen naar andere extensies
 • Ondersteuning JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF en JPEG2000
 • Meerdere foto's tegelijk hernoemen met volgnummer
 • Zoek en teksten vervangen in de bestandsnamen
 • Preview functie
 • En nog veel meer…

De volgende afbeeldingen tonen de mogelijkheden van het programma.

 

Foto's verkleinen voor Mac

Voor foto's verkleinen op de Mac is er een ander handig programma, wat qua functionaliteit iets afwijkt van FastStone Photo Resizer. Het gaat om de applicatie iResize. Dit gratis programma heeft alleen de basisfunctionaliteit als het om foto's verkleinen gaat.

Ook iResize blijkt uitermate geschikt voor ‘batch-bewerking' (meerdere foto's tegelijk verkleinen). Met slechts een paar muisklikken zijn je al je foto's kleiner, gedraaid, hernoemd of zelfs groter. Dit laatste moet je voorzichtig mee zijn omdat je hierdoor snel kwaliteit verliest.

Welke kenmerken biedt het programma:

 • Schalen, draaien
 • Ondersteuning GIF, JPEG, PICT, PNG, TIFF, PSD
 • Uitvoer alleen JPG
 • Meerdere foto's tegelijk verkleinen
 • Hernoemen
 • Meerdere foto's tegelijk
 • Converteert snel

Hoe werkt iResize

Het programma werkt simpel. Je sleept eerst je grote foto's vanuit je map in het linker venster. iResize gaat hierna de foto's importeren. Daarna kun je de instellingen aanpassen. De foto die geselecteerd is zal in de voorvertoning te zien zijn. Een mooie functie van iResize is dat het beschikt over een JPEG compression test. Dit houd in dat je direct (realtime) kun zien hoe het eindresultaat van de foto wordt. Ook kun je hier direct bekijken hoeveel ruimte de foto in beslag zal nemen. Wanneer je foto's te donker of te licht zijn kun je dit gemakkelijk aanpassen met de brightness functie. Als laatste kun je de bestandsnaam aanpassen en een korte tekst bijvoorbeeld “-klein” achter de bestandsnaam laten zetten.

Wanneer je alle instellingen hebt aangepast hoef je in het middelste venster alleen nog op de knop “Resize all” te drukken en een gewenste map te selecteren waarin iResize de verkleinde foto's moet plaatsen. Open hierna de deze map en je zult zien dat de foto's allemaal een stuk minder ruimte innemen.

 

bekijk de onderstaande video over de mogelijkheden van iResize

Leave a Reply