Gratis professionele foto's downloaden

“Waar kan ik gratis professionele foto’s downloaden voor mijn website” is misschien wel de meest gestelde vraag die wij krijgen als internet bureau.

Of kan ik alle foto’s gewoon vanaf Google afbeeldingen downloaden? Mag ik plaatjes kopiëren vanaf andere websites?

Al met al kan het een ellenlange zoektocht worden om de juiste foto voor je website te vinden. En daar hebben we natuurlijk geen zin in.

Helaas is het niet toegestaan om foto’s te kopiëren vanaf Google of andere websites. Sterker nog, je kunt hiervoor flink gestraft worden door de maker van de foto. Daarom ons advies, doe dit nooit. 

Uit ervaring weten wij dat het flink in de papieren kan lopen en je hiervoor zo een claim van € 1500,- tot € 2000,- per foto aan je broek kunt krijgen. Dit vanwege onrechtmatig gebruik van een foto of plaatjes. Dat is ook begrijpelijk, want voor foto’s worden vaak betaald door de gebruiker. I,emand anders kan die foto dus niet zomaar commercieel gebruiken. Je kunt dit zien als diefstal.

Gelukkig zijn er tegenwoordig toch goede alternatieve oplossingen om gratis professionele foto’s te downloaden!

Gratis professionele foto's downloaden

Gratis professionele foto’s downloaden, waar dan wel?

De laatste jaren zijn er veel nieuwe mogelijkheden om goede gratis professionele foto’s downloaden. Waar we het voeger met één of twee websites moesten doen, hebben we nu keuze tot tientallen gratis stock fotosites.

Wij hebben de beste 6 gratis stock foto sites voor je op een rijtje gezet.

  1. https://pixabay.com/nl/ fotografie/video
  2. https://unsplash.com/ fotografie
  3. https://www.pexels.com/ fotografie
  4. https://www.dreamstime.com/free-photos fotografie
  5. http://thestocks.im/ Verzameling van de beste gratis stockfoto sites
  6. https://wiht.co/freestockimageslist  Lijst met 100+ gratis stockfoto websites voor als je het echt niet meer weet 🙂

Nog meer mogelijkheden om professionele foto’s te downloaden

Een hele bekende speler op het gebied van fotografie communities is Flickr. Flickr is een soort Facebook alleen dan voor fotografen. Het platform biedt een erg handige tool om geschikte vrij te gebruiken afbeeldingen te downloaden.

Flickr beschikt over een advanced zoek functie, waarbij je kunt kiezen om alleen foto’s weer te geven die commercieel gebruikt kunnen worden.

Hoe doe je dit:

  1. Ga naar https://www.flickr.com/search/advanced/
  2. Selecteer rechts bij het drop down menu die standaard staat geselecteerd op “Any license” nu “Commercial use allowed”
  3. Standaard staat de zoekfunctie op “Small” geselecteerd, dus mocht je op zoek zijn naar een groter formaat dan kun je bij “Advanced” de “L” selecteren .

Mocht je hierna toch niet helemaal zeker zijn dat je de foto kunt gebruiken? Je kunt ter plekke via een privé bericht de fotograaf vragen of je de foto kunt gebruiken.

Gratis professionele foto's downloaden

Eigen foto’s maken

Het is niet altijd even makkelijk om geschikte afbeeldingen te vinden. Je kunt er altijd nog voor kiezen om een klein bedrag voor een goede foto te betalen. Een gemiddelde foto van een stockfoto website kost rond de € 20,-. Je kunt bijvoorbeeld bij website zoals: Shutterstock of istockphoto je foto’s aanschaffen.

Maar wat nog steeds het aller beste werkt voor je website, is zelf foto’s maken of het laten doen door een professioneel fotograaf. Eigen foto’s komen persoonlijk en vertrouwt over voor je bezoekers. Een ander voordeel van zelf foto’s maken of laten maken is dat je altijd over unieke foto’s beschikt die een ander niet heeft.

Daarnaast kun je exact de foto maken die jou verhaal of webpagina versterkt. Dit is enorm belangrijk voor je klant om jouw content goed en snel te kunnen begrijpen. Ook Google kan tegenwoordig meten of een foto goed binnen het verhaal op je webpagina past, dus dit betekent een hogere ranking krijgt.

Lees dit boek als je topfoto’s wilt maken

Mocht je nou zelf willen experimenteren met het maken van foto’s dan raad ik je het volgende boekje van Henry Carroll aan: Lees dit als je topfoto’s wilt maken.

Het boek helpt je stap voor stap door de grondbeginselen van compositie, belichting en de uiterst belangrijke kunst van het kijken, zonder je te overspoelen met technische details.

Het boekje is duidelijk, geen ingewikkelde termen, inspirerend, praktisch, leerzaam.

Bekijk het boek op bol.com

Leave a Reply